Pantáta a ferrata

Poprvé jsem ji objevil před třiceti lety na Dachsteinu. Rakouští horští týpci v takových srandovních sedacích kalhotkách přicvakli se karabinkou k ocelovému lanu, řekli si něco jako „Na gem´ma“, to jako že „Jdeme“, a – Achtung, Achtung – za moment zmizeli  hore v mlze. „To se u nás neujme“, říkal jsem si tehdy. Copak českej pantáta bude někdy dobrovolně soukat bříško po řetězech a riskovat, že si zadře šponu z ocelového lana do pupíku?

Ach, jak jsem se mýlil! 

I národ český přichází na chuť té zvláštní směsi horolezectví, provazochodectví a masochismu, kdy se sportovník šlachovitý i pantáta usedlý jediným cvaknutím karabiny mění ve Spidermana, respektive Spidermana XXL. 

A já Vám řeknu proč! Protože jsme to v Čechách zase všechno krásně ošvejkovali. Rakušáci si lezou zdola nahoru, dechu lapaje, my, Alp nemaje, povětšinou ferratujeme spíš tak lážo plážo, horizontálně. To jako vodorovně…        

Nejstarší rakouské vertikální ferratě na Hoher Dachstein už bude sto čtyřicet, té české v údolí Jizery u Semil teprve deset. 

Ale bylo to desetiletí ferratové exploze. 

Jen v jižních Čechách počítejme Havranku na Havraní skále v Českém Krumlově, cvičná ferrata  je v Táboře a níže po Lužnici dost náročná trasa na zářečské straně Lužnice pod Bechyní. Ale pozvat vás chci na dvě suprovní trasy na Karvanické skály pod Hlubokou a na třetí o dva zákruty Vltavy výše na poněšické straně řeky.  

Měl jsem tu čest být u toho, když Hlubočtí nadšenci z radnice a Sokola trasy otevírali. Pražáci mají své trasy metra A, B, C, Hlubočtí své trasy ferrat. Napřed bylo áčko, které měří asi sto padesát metrů, vede vlastně hezky nad hladinou a dnes je zkušenými považováno, s prominutím, spíše za dětskou trasu. Podle rakouského značení má obtížnost „B“ a je tedy vhodná pro začátečníky, dámy a dají ji i rodiny s většími dětmi. Samozřejmě s patřičnou výbavou. 

A protože ve špičkových měsících už nestačila lezeckému náporu, přišla trasa „B“, která je nejdelší u nás. Měří čtyři sta metrů, to je jeden atletický ovál, vyšplhá se i do osmimetrové výšky nad hladinou a má stupně obtížnosti C/D, tedy obtížná až velmi obtížná. Přistupovat k ní bychom proto měli s jistou pokorou, je tu pá míst, kde budete zaručeně funět. Zažil jsem, když občas někdo přecenil síly, od prvního těžšího převisu se vracel a to pak není úplně to pravé ořechové, lézt po drátě proti davu…

Nejmladší sestřičku – céčko – najdeme o nějakých devět set metrů proti proudu na pravém břehu. Je možné se k ní dostat po vodě anebo po silnici z Hluboké do Poněšic. U ní je parkovišťátko a proto je trasa „C“ i díky své béčkové náročnosti a dobré dostupnosti vhodná právě pro rodiny s většími dětmi. 

Celkem tak můžete ve skalnatém kaňonu Vltavy pod Hlubokou absolvovat neuvěřitelných 720 metrů skvělého lezení!

A proslulost hlubockých ferrat mezi lezci roste. Vždycky jsem šťastný, když na cyklotrase míjím přeplněný stojan s koly lezců a od parkoviště v Purkarci sem kráčí další party, ověšené sedáky a helmami. Protože rozumné zdolávání hlubockých ferrat i přes vysokou míru bezpečnosti, umocněnou měkkou peřinou Vltavy, prostě vyžaduje základní ferratový set, tedy alespoň úvazek s karabinami, rukavice a lehkou přilbu. Minimálně trasu B bez tohoto vybavení a pevných bot nedáte! Nejbližší půjčovnu setů, která je zařízená i na letní nápory, najdete ve Sportovně-relaxačním areálu v Hluboké nad Vltavou u baseballového hřiště a půjčení vás vyjde na celý den na tři až čtyři stovky. 

Trasy A a B jsou nejlépe dostupné z Hluboké nebo Purkarce po cyklostezce č. 7. EuroVelo Vltavská nebo pěšky po červené, je u nich molo, umožňující snadný přístup od vody. Od půjčovny vybavení na Hluboké je to něco přes osm kilometrů lehké cesty po asfaltce, v opačném směru z posledního parkoviště v Purkarci jsou to asi čtyři kilometry, zkrášlené zříceninou Karlova hrádku. Trasa C leží na pravém břehu při silnici z Hluboké na Poněšice a v kombinaci se svými staršími sestrami nabízí ideální trojkombinaci na celý den: Na kole z Hluboké na trasy A a B, pak na Karlův hrádek, do Purkarce na řízek a přívozem na druhý břeh a na kole proti proudu romantickým kaňonem k trase C a zpět Na Hlubokou. Značka Ideál: Jedete divukrásným údolím na kole, slezete si tři parádní ferraty a plavíte se po Vltavě. A to všechno za pár hodin. Tohle umíme jen na Hluboké…                  

Instagram: @hlubokanadvltavou

Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram

Inspirujte se