Filmová stezka na Hluboké

Hluboká nad Vltavou je místem, které můžete znát i z televizních obrazovek.

Například na golfovém hřišti se natáčel Pan Tau, v podzámčí se točily Babovřesky (vila tety Trůdy) a na zámku se rozjíždí velký seznam českých a zahraničních filmů. Výběrem uvádíme např. opět Pan Tau, Tři bratři, Pyšná princezna, Underworld, Jezerní královna, Au Pair II aneb Pohádka pokračuje, Šípková Růženka, Dýmky nebo Nejlepší přítel.

LokalitaPopis místa a scényCo vidět a zažít
Vila Hluboká nad Vltavou, mapaVila Adamovy tety Trůdy, kterou po sobě Trůda zanechala ve filmu Babovřesky a ve které Adam bydlel, se nachází v Hamrech nedaleko Hluboké nad Vltavou. (video ZDE)Trůdina vila je umístněna poblíž stezky, která vede malebným údolím řeky Vltavy. Stezka je vhodná pro cyklisty i pěší, nabízí navíc i možnost výletní plavby, zapůjčení lodě, či nově otevřenou ferratu.
Vstupní brána zámku Hluboká, poloha, mapaZámek Hluboká inscenoval v mnoha českých i zahraničních pohádkách (Tři bratři, Jezerní královna, Šípková Růženka) a filmech. Asi nejznámější pohádkou je Pyšná princezna, v níž zámek posloužil jako sídlo Půlnočního království. Objevil se i v zahraničních inscenacích jako Underworld: Krvavé války, Au Pair II. aneb pohádka pokračuje nebo Rytíři ze Šanghaje. (video ZDE)Zámek Hluboká nad Vlavou je celoročně přístupný a nabízí několik variant prohlídek.
Spodní zahrada zámku, mapaVe spodní zahradě zámku bylo filmové jezírko, do kterého spadla princezna Krasomila v pohádce Pyšná princezna. (video ZDE)Zámek je obklopen rozsáhlou zámeckou zahradou, z níž horní čast je celoročně otevřená a vhodná k procházkám, spodní část je omezena otevírací dobou a rozhodně stojí za návštěvu.
Werichova lavička u Munického rybníka, mapaOdpočinkové rybářské místo Jana Wericha, aneb pana Violy, v pohádkovém seriálu Pan Tau a Claudie. Munický rybník si zahrál i v dětském filmu Chobotničky z druhého patra ve scéně, kdy Jiřina Jiráskova kvůli leknutí z chobotniček spadla z kola. (video ZDE)Munický rybník se nachází v těsné blízkosti Hluboké nad Vltavou a je tak ideální výchozím bodem pro cykloturistiku či jen procházky po hrázi rybníku. Po hrázi Munického rybníku se lze dostat až do ZOO Hluboká nebo vás do ní doveze lodička z přístavu nacházejí se nedaleko Werichovy lavičky.

Dostupnost a parkování:

  • Hluboká nad Vltavou se nachází 11 km od Českých Budějovic, odkud jezdí pravidelná autobusová doprava; parkování je možné na placeném parkovišti v městě Hluboká nad Vltavou (odtud možnost dopravy vláčkem, nebo pěšky)

Instagram: @hlubokanadvltavou

Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram

Inspirujte se