hr giger | metamorphoses

Výstava

hr giger | metamorphoses

Termín konání

11. 6. 2023 — 19. 11. 2023

Místo konání

Alšova jihočeská galerie

HR Giger se narodil jako Hans Ruedi v roce 1940 ve švýcarském Churu do rodiny uznávaného lékárníka. Po dokončení gymnázia začal studovat architekturu a průmyslový design na Zurich School of Applied Arts. Tak, jako byl od útlého mládí fascinován vším okultním, výrazně jej formoval především surrealismus. Inspiraci nacházel zpočátku například v díle Salvadora Dalího, se kterým se osobně setkal v sedmdesátých letech, kdy dostal nabídku ke spolupráci na filmovém zpracování sci-fi Duna. Dožil se 74 let, zemřel v roce 2014 v Zürichu.
Výstava Metamorphoses představí Gigerovu tvorbu v co nejširším kontextu. Vystaveny budou četné kresby, airbrushové obrazy a plastiky. Nebude chybět i výběr jeho ikonických realizací Necronomicon, které uchvátily amerického režiséra Ridleyho Scotta, pro něhož Giger navrhnul ikonického Vetřelce, za něhož byl v roce 1980 oceněn Oscarem za nejlepší vizuální efekty.

Nepochybně se bude jednat o velkorysou přehlídku tohoto jedinečného umělce na více jak devíti stech metrech čtverečních a bude se jednat o jeho doposud největší výstavu realizovanou ve střední Evropě.

Adresa
Alšova jihočeská galerie
Hluboká nad Vltavou 144
Hluboká nad Vltavou 37341
+420 387 967 041
www.ajg.cz

Instagram: @hlubokanadvltavou

Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram Instagram

Inspirujte se